Nieuws

Tentoonstelling 'De Muren spreken'
Vanaf 28 oktober 2018 hangen in de kloostergang van de MariŽnhof in Amersfoort 55  kalligraffiti kunstwerken, poŽzie op muren.ItaliŽ is het land van de pokdalige, gebochelde, ongemanierde muren, maar ook van de naÔeve, spontane, altijd weer verfrissende vernieuwing. Muren als abstracte kunstwerken, als gedichten die wachten om gelezen te worden. De foto's van de naakte muren zijn bewerkt met kalligraffiti, mooie letters voor mooie Italiaanse woorden. "De Muren Spreken" is een internationaal project. Vijfenvijftig woorden, aangereikt door vijfenvijftig mensen die een bijzondere band hebben met de Italiaanse taal:  schrijvers, dichters, zangers, vertalers, leraren, kunstenaars. Vijfenvijftig woorden die iets zeggen over ItaliŽ of over de woordgever zelf. Vijfenvijftig kalligrafen uit dertien landen goten de woorden in de juiste vorm, rekening houdend met de betekenis, het ritme, het gevoel van het woord. Het resultaat een ode aan ItaliŽ en de Italiaanse taal. Vervolgens werden woorden op vijfenvijftig foto's van Italiaanse muren geplaatst. 
Deze expositie is naar Nederland gehaald op initiatief van Dante Alighieri Amersfoort en Dante Alighieri Antwerpen, met ondersteuning van de Gemeente Amersfoort , Dante Alighieri Rome en het 
Istituto di Cultura Italiana Brussel.
U bent van harte welkom op zondag 28 oktober om 15.30 bij de feestelijke opening van de expositie in de kloostergang van de MariŽnhof aan de Kleine Haag 2. Bij de opening kunt u ook de makers van de kunstwerken Joris Wouters, Joke van den Brandt en Emiliano Biagio Manzillo persoonlijk ontmoeten. U kunt een e-mail sturen aan: organisatoreventi@dante-amersfoort.nl indien u op 28 oktober bij de feestelijke opening wilt zijn.

Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam
Bovengenoemde bibliotheek beheert een zeer omvangrijke internationale collectie op het gebied van geschreven, getekende en ontworpen letters. De bibliotheek(singel 425) is van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 18.00 uur toegankelijk voor iedereen met een geldige bibliotheekpas.

Kasteel Bad Bentheim
Expositie "Golden, Silber en Mehr van Kasteel Bad Bentheim: van 18 maart 2016 tot 31 december 2020. Deze expositie laat onder meer bijzondere boeken van de vorstelijke bewoners van dit kasteel zien.

Verwacht: Museum het Valkhof, Nijmegen
De tentoonstelling "Ik, Maria van Gelre, de hertogin van Gelre en haar uitzonderlijke gebedenboek: 13.10.2018 - 06.01.2019.

Workshops
Maria Links heeft haar kalligrafie-atelier in Amsterdam en geeft workshops en cursussen in verschillende technieken. Voor info: workshops@kalligrafie-atelier-amsterdam.nl
Gerda Drop geeft kalligrafiecursussen en workshops. Voor info: info@grafikal.nl of telefoon 0172 782437 (Alphen aan den Rijn)
Het Huis van Frie organiseert in het najaar cursussen. Alle info: www.creatiefpapierwerk.be of info@sneldrukker.be
Tekstperiment in Retie (BelgiŽ) organiseert weer uiteenlopende cursussen en workshops. Zie voor nadere informatie de website www.tekstperiment.be

Herfststage
Van 21 - 25 oktober 2019 wordt voor de zesde keer een midweek Kalligrafie georganiseerd in de bosrijke omgeving van Groesbeek. Meester kalligraaf Anneke Brugman heeft voor deze week weer een uitdagend programma samengesteld en aan het eind van de week gaat u met een zelfgemaakt product naar huis. Op het programma staan dit keer Insulair schrift, de Unciaal en de Keltische Knoop centraal. Dus Ierland, in schrift en afbeelding en dit in historisch perspectief. U krijgt dan ook de achtergrond informatie op schrift voor deze werkweek als naslagwerk. De cursus is toegankelijk voor zowel beginners als gevorderden. Het inschrijfformulier vindt u op de pagina "Werkdagen". 

Werkdagen Nederlands Verluchters- en Calligrafengilde 2018/2019
Bent u geÔnteresseerd in het volgen van werkdagen om uw kunnen op het gebied van verluchten en calligrafie uit te breiden, neem dan zeker een kijkje op onze werkdagen-pagina. U vindt deze pagina onder de button Werkdagen op de home-page.

Gildedag 2019
De Gildedag 2019 zal plaatsvinden op 5 oktober 2019 zoals gebruikelijk in Ermelo. Tevens vindt hier dit jaar op dezelfde datum de beoordelingsdag plaats.

Facebookpagina:
Wij zijn ook op Facebook te vinden met de allerlaatste informatie aangaande ons Gilde.
Bezoek daartoe de facebookpagina van het Nederlands Verluchters- en Calligrafengilde door op onderstaand logo te klikken:

 

Vereniging Mercator, de Vereniging van liefhebbers & beoefenaars van het Italicschrift heeft in 2018/2019 weer werkdagen gepland op elke laatste zaterdag van de maand, behalve in juli en december. Voor meer informatie: www.verenigingmercator.nl

De Koninklijke Bibliotheek
Middeleeuwse handschriften (tot ca. 1550)
De KB bezit ca. 1100 middeleeuwse handschriften, waarvan er vele verlucht zijn. Ook de collectie Middelnederlandse handschriften is omvangrijk: www.kb.nl