Nieuws

 

Buchschštze Burg Linn, Krefeld
Van 4 november 2018 van dinsdag t/m zondag van 10.00 - 18.00 uur is er een speciale tentoonstelling in de historische bibliotheek van Burg Linn, Rheinbabenstrasse 85, Krefeld-Linn (Duitsland). Meer informatie op www.museumburglinn.de .

Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam
Bovengenoemde bibliotheek beheert een zeer omvangrijke internationale collectie op het gebied van geschreven, getekende en ontworpen letters. De bibliotheek(singel 425) is van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 18.00 uur toegankelijk voor iedereen met een geldige bibliotheekpas.

Kasteel Bad Bentheim
Expositie "Golden, Silber en Mehr van Kasteel Bad Bentheim: van 18 maart 2016 tot 31 december 2020. Deze expositie laat onder meer bijzondere boeken van de vorstelijke bewoners van dit kasteel zien.

Verwacht: Museum het Valkhof, Nijmegen
De tentoonstelling "Ik, Maria van Gelre, de hertogin van Gelre en haar uitzonderlijke gebedenboek: 13.10.2018 - 06.01.2019.

Domein Palingbeek, Palingbeekstraat 18, 8902 Zillebeke (Ieper/BelgiŽ)
Momenteel kun je genieten van een poŽzie route 'Ode aan de war-poets' met onder meer werk van Lieve Cornil, Carry Wouters en Jan Vandenhaute. Elk kreeg een gedicht dat ze vrij mochten vertralen. Nog te zien tot 11 november 2018.

Workshops
Maria Links heeft haar kalligrafie-atelier in Amsterdam en geeft workshops en cursussen in verschillende technieken. Voor info: workshops@kalligrafie-atelier-amsterdam.nl
Gerda Drop geeft kalligrafiecursussen en workshops. Voor info: info@grafikal.nl of telefoon 0172 782437 (Alphen aan den Rijn)
Het Huis van Frie organiseert in het najaar cursussen. Alle info: www.creatiefpapierwerk.be of info@sneldrukker.be
Van 24 tot 27 juli 2018 kun je in Kasteel Mariagaarde in Hoepertingen (Borgloon, BelgiŽ) deelnemen aan een workshop Letterkappen voor Beginners. Info: http://kasteelmariagaarde.be/activiteiten/zomerworkshops-letterkappen
In een tweedaagse workshop wordt de Foundational Karolinger bestudeerd op zaterdag 10 en 24 november van 10 tot 16 uur. Plaats: Turnhout. Info: info@tschoongeschrift.be
Tekstperiment in Retie (BelgiŽ) organiseert weer uiteenlopende cursussen en workshops. Zie voor nadere informatie de website www.tekstperiment.be

Boekkunstbeurs in de Pieterskerk in Leiden
Op 11 en 12 november a.s. staat de Pieterskerk in Leiden weer in het teken van het boek. Op de boekkunstbeurs is een ruim aanbod te zien van fraaie met de hand gebonden boeken, sublieme staaltjes van kalligrafie en allerlei kunstzinnige voortbrengselen in papier. Er zijn diverse demonstraties o.a. papierscheppen, kalligrafie en letterhakken in hout. Uiteraard is ook ons Gilde weer vertegenwoordigd op deze beurs en wij hopen u te mogen begroeten bij onze stand. De Pieterskerk ( www.pieterskerk.com ) bevindt zich op loopafstand van het station Leiden Centraal. De beurs is geopend op zaterdag van 10.00 - 17.00 uur en zondag van 11.00 - 17.00 uur, de toegangsprijs bedraagt Euro 6,--.

Herfststage
Van 22 - 26 oktober 2018 wordt voor de zesde keer een midweek Kalligrafie georganiseerd in de bosrijke omgeving van Groesbeek. Meester kalligraaf Anneke Brugman heeft voor deze week weer een uitdagend programma samengesteld en aan het eind van de week gaat u met een zelfgemaakt product naar huis. Op het programma staan dit keer Insulair schrift, de Unciaal en de Keltische Knoop centraal. Dus Ierland, in schrift en afbeelding en dit in historisch perspectief. U krijgt dan ook de achtergrond informatie op schrift voor deze werkweek als naslagwerk. De cursus is toegankelijk voor zowel beginners als gevorderden. Het inschrijfformulier vindt u op de pagina "Werkdagen". 

Werkdagen Nederlands Verluchters- en Calligrafengilde 2018
Bent u geÔnteresseerd in het volgen van werkdagen om uw kunnen op het gebied van verluchten en calligrafie uit te breiden, neem dan zeker een kijkje op onze werkdagen-pagina. U vindt deze pagina onder de button Werkdagen op de home-page.

Beoordelingsdag 22 september 2018
De eerstvolgende beoordelingsdag is op 22 september 2018 en wij hopen dat er nu voldoende kandidaten zullen zijn om beoordeeld te worden om Gildebroeder te worden.

Gildedag 2018
De Gildedag 2018 zal plaatsvinden op 6 oktober 2018 zoals gebruikelijk in Ermelo.

Facebookpagina:
Wij zijn ook op Facebook te vinden met de allerlaatste informatie aangaande ons Gilde.
Bezoek daartoe de facebookpagina van het Nederlands Verluchters- en Calligrafengilde door op onderstaand logo te klikken:

 

Vereniging Mercator, de Vereniging van liefhebbers & beoefenaars van het Italicschrift heeft in 2018 weer werkdagen gepland op elke laatste zaterdag van de maand, behalve in juli en december. Voor meer informatie: www.verenigingmercator.nl

De Koninklijke Bibliotheek
Middeleeuwse handschriften (tot ca. 1550)
De KB bezit ca. 1100 middeleeuwse handschriften, waarvan er vele verlucht zijn. Ook de collectie Middelnederlandse handschriften is omvangrijk: www.kb.nl